Hoopgevende resultaten osteopathie bij Covid-19 revalidatie

 
Axel Staps, osteopaat Haarlem

Osteopathie draagt bij aan sneller herstel ex-Covid-19 patiënten.

Covid-19 is een nieuwe virusstreng in een lijn Corona-virussen die ons al decennia als (wereld) bevolking plagen.
Alhoewel de dodelijkheid van het virus statistisch gezien misschien meevalt is Covid-19 een geduchte tegenstander voor ons immuunsysteem en onze gezondheidszorg. 
Het is zoals met oorlogsvoering. Als één van de partijen de beschikking krijgt over nieuwe, moderner wapentuig of een geheel nieuwe strategie ontwikkeld is de tegenstander in eerste instantie in het nadeel en zal zijn reactie op deze aanvallen moeten aanpassen. 
Of natuurlijk een defensie opbouwen met eveneens nieuwe wapens. Ons immuunsysteem zal zich (mits actief en ongehinderd) aanpassen aan de nieuwe situatie en een immuunrespons ontwikkelen tegen Covid-19. Daarnaast zal een vaccin diegene beschermen die deze immuunrespons niet zelf kunnen ontwikkelen of te kwetsbaar zijn om het ziekteproces te ondergaan. Tot slot zouden medicijnen mensen kunnen helpen die, wachtend op een vaccin of ondanks vaccinatie, ziek worden.

Het overgrote deel van de mensen die in ernstige mate ziek worden van Covid-19 zijn de ouderen en mensen met onderliggend medisch lijden. Maar ook jongere mensen kunnen ziek worden en ontwikkelen over het algemeen milde tot matige klachten en herstellen vanzelf.

Althans, dan hangt ervan af wat je onder herstellen verstaat. Bij Covid-19 houdt het einde van de infectieuze periode vaak niet in dat men weer was zoals men daarvoor was.

Veel mensen die de Covid-19 infectie hebben doorgemaakt houden nog lang na deze periode last van benauwdheid, vermoeidheid en cognitieve problemen zoals woord vind stoornissen, moeite met focussen of nadenken.

Als osteopaat te Haarlem vind ik het mijn verantwoordelijkheid om een oplossing te vinden voor alle mogelijke gezondheidsproblemen, ondanks het feit dat de overheid ons niet toestaat de mogelijkheden van osteopathie bij Covid-19 toe te passen. 
Osteopathie is immers in veel gevallen van ernstige en chronische klachten de discipline die een optie tot verbetering biedt, vooral daar waar andere, ook regulier medische specialismen, daar niet toe in staat zijn.
Niet dat wij als osteopaten uitzonderlijk intelligent zijn of superieur aan anderen, zeker niet, maar osteopathie is wel een perfecte aanvulling op de "regulier" medisch mogelijke.
Dat komt door de unieke kijk van osteopathie op gezondheid en ziekte. Op een extreem versimpelde manier als volgt benoemd.

Alle "regulier" medische disciplines gaan in hun verklaring voor gezondheidsklachten uit van de aanwezigheid van pathologische afwijkingen. Pathologische afwijkingen zijn zichtbare afwijkingen aan organen en structuren. 
Nu worden artsen regelmatig geconfronteerd met patiënten met ernstige klachten maar zonder pathologisch afwijkingen. Geen enkel onderzoek leidt tot een diagnose en deze patiënten krijgen de "diagnose" functionele klachten en chronische pijnmedicatie mee en "moeten er mee leren leven".

Nu juist die functionele klachten zijn klachten waar een osteopaat zoals ik in Haarlem veel mee kan en echte, structurele en blijvende verbetering in kan brengen. Omdat deze klachten worden veroorzaakt door een anders functioneren door het lichaam zelf en doordat dat anders functioneren kan worden herstelt naar normaal functioneren door een osteopatische behandeling.

Zo ook bij mensen die Covid-19 hebben doorgemaakt.
Zo had ik als eens een blogje geweid aan de mogelijkheden van osteopathie bij covid-19 revalidatie en ook op de site van mijn osteopathie praktijk in Haarlem leg ik uit hoe ik dat zie, maar nu heb ik ook daadwerkelijk deze hypothese in de praktijk kunnen testen.

Bij een tweetal jonge patiënten met restklachten na Covid-19 infectie heb ik succesvol de klachten verminderd. Of deze verbeteringen permanent zijn zal nog moeten blijken, maar de resultaten zijn hoopgevend.

Multidisciplinaire aanpak Covid-19 revalidatie

Al tijdens de eerste uitbraken en al vroeg in de eerste golf werd duidelijk dat mensen die een ernstig ziekteproces ten gevolge van een Covid-19 infectie daar langdurig ernstige restklachten van over zouden houden. Ernstige vermoeidheid, ernstige benauwdheid, cognitieve stoornissen zoals woordvind-stoornissen, concentratieproblemen moeite met nadenken en moeite langdurige taken uit te voeren staan daarbij op de voorgrond.

Al in een vroeg stadium is er een initiatief opgezet om een revalidatieschema op te stellen. Hierin werkten de fysiotherapie, ergotherapie, psychologie, diëtiek en revalidatiegeneeskunde samen om tot een zo efficiënt mogelijk programma te komen.

Daarnaast zaten wij als osteopaten ook niet stil en al snel waren de eerste werkhypothesen geformuleerd.

Osteopathie 

Osteopathie is zoals gezegd een behandelwijze die naadloos aansluit op de, zoals dat heet, "reguliere" geneeskunde maar als indicatiegebied precies dat heeft wat deze "reguliere" geneeskunde niet kan bedienen. De gezondheidsproblemen zonder duidelijke pathologische afwijking als oorzaak. Daar waar de arts op zoek gaat naar, vaak, één enkele pathologische oorzaak voor een ziekte of klacht kijkt de osteopathie anders naar de mens, het lichaam en ziekte en gezondheid.
Osteopathie ziet het lichaam als een geheel, waarbinnen alles met elkaar verbonden is en functioneel van elkaar afhankelijk.
Ziekte, klachten is dus altijd het probleem van het gehele lichaam en (osteopatisch gezien) nooit van één structuur.
In het geval van Covid-19 en post Covid-19 klachten speelt de reactie van het lichaam op de ziekteverwekker een grote rol. Anders gezegd: veel van de symptomen zijn geen rechtstreeks gevolg van iets wat het virus doet, maar het gevolg van het lichaam op het virus.

Hoe het lichaam reageert op het virus is weer in hoge mate afhankelijk van de staat van de gezondheid voor de infectie optrad.

Osteopathie is instaat om functionele stoornissen die de gezondheid, weerbaarheid en het herstelvermogen van het lichaam storen op te lossen en zo de gezondheid van het individu te verbeteren.

Osteopathie kijkt naar het geheel

Als osteopaat in Haarlem ben ik bij elke patiënt bezig met wat er nu aan functionele stoornissen aanwezig zijn, maar ben ook buitengewoon geïnteresseerd in de gezondheidsgeschiedenis van de patiënt. 
Dat komt door de manier waarop het lichaam omgaat met negatieve (ziekmakende) invloeden van buitenaf.

Het lichaam zal bij een verstoring van de normale balans altijd eerst proberen te herstellen naar de uitgangssituatie, maar als dat niet lukt, compenseerde het lichaam het permanente probleem door net iets anders te functioneren. Het aldus gecompenseerde probleem leidt op dat moment niet meer tot symptomen, maar zorgt er wel voor dat de compensatiemogelijkheden van het lichaam verminderd. 

Als er in de loop van het leven meerdere van die verstoringen een blijvende invloed hebben op het compensatievermogen van het lichaam, komt er een dag dat de compensatiemogelijkheden op zijn. Op dat moment "besluit" het lichaam tot een compensatie die leidt tot ziekteverschijnselen en klachten.

In het osteopatisch onderzoek en de osteopatische behandeling zal een osteopaat, zoals ik in Haarlem, dus al die functionele verstoringen proberen te vinden. Ik ga, in het verklaren en oplossen van de klachten dus ook terug in de tijd. 
Want het oplossen van elke functionele stoornis heeft een verbetering van het geheel tot gevolg. 

Osteopathie bij Covid-19 revalidatie

Bij (de vooralsnog hypothetische) osteopatische behandeling van een Covid-19 infectie en de (klinisch aangetoonde werkzame) behandeling van de restklachten na een acute Covid-19 infectie is het belang dat de osteopaat hecht aan het geheel zeker niet minder groot.

Ik de (vooralsnog) twee gevallen van post Covid-19 patiënten zijn er zowel grote overeenkomsten als grote verschillen in, wat wij osteopaten, het dysfunctieschema noemen. 
Het osteopatisch dysfunctieschema is de logische ordening van de aangetroffen functionele stoornissen (dysfuncties of laesies) die in samenhang de verklaring vormen voor de symptomen en de presentatie van de ziekte.

Een belangrijke overéénkomst tussen beide patiënten is gelegen in een verstoring in de balans in functie binnen het autonome (vegetatieve of sympatisch) zenuwstelsel.

Wat echter strikt individueel lijkt in de post Covid casuïstiek (afgaande op mijn ervaringen tot nu toe) zijn de functionele stoornissen die gedurende het leven zijn opgebouwd en dit autonome zenuwstelsel functioneel uit balans brengt en houdt.

Het simpelweg corrigeren van de functionele stoornis binnen het autonome zenuwstelsel, waarvoor ik als osteopaat, in Haarlem, technieken tot mijn beschikking heb is dus niet voldoende.

Bij elke individuele patiënt moet de, liefst volledige, etiologie van de huidige gezondheidsstaat achterhaald worden. Alle bestaande functionele stoornissen (dysfuncties) moeten in kaart gebracht en opgelost worden, ten einde een kwalitatief herstel van de gezondheid, energetisch en cognitief functioneren mogelijk te maken.

Osteopathie vormt zodoende een waardevolle maar nog onvoldoende benutte aanvulling op wat er op dit moment binnen de post-Covid revalidatie voorhanden is.

Axel Staps D.O.-mro, osteopaat te Haarlem

Vond u dit interessant? Abonneer u op deze blog en blijf automatisch op de hoogte van nieuwe posts!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Neuro-Glia Balancing

Kniepijn door hormoonspiraal

Het lichaam is een eenheid: een basisprincipe van de osteopathie, deel 2