Long Covid en de osteopatische oplossing

 

Osteopathie bij Long-Covid

Nu het perspectief van het einde van de pandemie in zicht lijkt te komen is het tijd om om ons heen te kijken en ons te realiseren wat de gevolgen zijn van Sars Cov-2.
En dan bedoel ik niet de sociale of economische gevolgen, nee, ik ben en blijf osteopaat en voel me alleen betrokken bij de persoonlijke drama's die het doormaken van een Covid-19 infectie met zich meebrengt.

Veel mensen hebben namelijk nog maanden na de acute fase nog last van benauwdheid (al dan niet bij inspanning), vermoeidheid, cognitieve problemen, emotionele problemen en pijnen. 

De revalidatie van deze mensen duurt eveneens maanden onder begeleiding van een multidisciplinair team met de huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, dieëtist(e) en psycholoog.

Al aan het begin van de pandemie miste ik één discipline in dit rijtje en dat is de osteopaat. Elders in deze blog kunt u al een stukje lezen dat ik vorig voorjaar schreef. 
Inmiddels zijn wij osteopaten uit onze tweede lockdown en hebben een hoop achterstallig onderhoud in te halen.

Position-paper

De beroepsvereniging voor osteopathie (NVO) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie hebben in de tussentijd niet stil gezeten. Dat de overheid ons twee en een halve maand aan de zorg-zijlijn heeft gezet wil niet zeggen dat wij als beroepsgroep onze verantwoordelijkheid niet kennen. Wij blijven ons inzetten voor de zorg voor onze huidige en toekomstige patiënten en blijven aansluiten bij de realiteit van de volksgezondheid.

Er is hard gewerkt aan een zogenaamde position-paper waarin de wetenschappelijke verantwoording is opgeschreven van waaruit wij osteopaten menen een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van de, vaak zeer ernstige, gezondheidsklachten van ex- covid patiënten.

De praktijk

Maar een wetenschappelijke onderbouwing is mooi, maar hoe vertaalt zich dat naar de praktijk. Andrew Taylor Still, de grondlegger van de osteopathie zei ooit immers "An osteopath must be a man of reason, who proves his talk by his work".
Dit illustreert wat mij betreft bij uitstek de osteopatische praktijk. Alhoewel Long Covid patiënten met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal een Covid-19 infectie hebben doorgemaakt, zijn ze allemaal verschillend. Bij Covid zijn de uiteindelijke gevolgen sterk afhankelijk van de reactie van het lichaam. Omdat iedereen verschillend is, is die reactie bij iedereen (net) verschillend en is dus ook de uiteindelijke oplossing verschillend. 

Een andere gevleugelde uitspraak in de osteopathie is "Treating the whole person is not the same as treating the person as a whole". Wat zoveel betekend als, je kan wel elke millimeter van de patiënt onderzoeken en overal "iets" doen, maar alleen als je begrijpt hoe deze patiënt "in elkaar steekt" en vooral wat de voorgeschiedenis van deze patiënt is, kan je echt iets bereiken.

De gevolgen van Covid-19

De meeste mensen die een infectie van Sars- Cov2 doormaken hebben daar nadien geen last meer van maar er is een (grote) groep mensen die, zelfs na milde klachten, ernstige, invaliderende, klachten overhoudt. Dat komt omdat, zoals gezegd, de reactie van het lichaam op het virus in sterke mate de klachten en de rest-klachten bepalen. 
En de reactie van het lichaam is weer afhankelijk van de gezondheidsstaat van het lichaam voor het moment van oplopen van de infectie. 

De staat van het immuunsysteem, de staat van het bindweefsel, alles draagt bij aan de individu-specifieke manier waarop de patiënt zich handhaaft t.o.v. zijn omgeving en al deze factoren zijn voor een osteopaat van belang bij het uiteindelijk, kwalitatief, oplossen van de gezondheidsklachten van de patiënt.

Find it, fix it, leave it

De taak van de osteopaat is om bij de patiënt te achterhalen welke problemen verantwoordelijk zijn voor de symptomen en welke factoren verantwoordelijk zijn voor het feit dat het lichaam zichzelf niet hersteld. 
Dit is namelijk één van de basis gedachten achter de osteopathie. Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen dat altijd streeft naar "normaal".
In het geval van ziekte verliest het lichaam dit vermogen en ontstaan er klachten. Een probleem, ergens in het lichaam, beïnvloedt op een nadelige wijze de doorbloeding, bezenuwing of lymfecirculatie en brengt zo het functioneren van het hele lichaam uit balans.
Als de osteopaat, via zijn specifieke diagnostiek en klinisch redeneren, deze problemen heeft geïdentificeerd, lost hij (of zij) die problemen op waardoor de kettingreactie die tot de symptomen leidt vervalt, de klachten verdwijnen en het lichaam is vervolgens in staat zichzelf te herstellen. Een osteopaat zoekt het probleem, lost het op en laat het lichaam met rust om de rest zelf te doen, find it, fix it, leave it.

Het lichaam is een eenheid en functioneert als een eenheid.

Een osteopaat ziet het lichaam als een als een eenheid functioneren geheel. Dat betekend dat bij iedere patiënt individueel de symptomen worden veroorzaakt door de resultante van alles wat niet goed en wat wel goed gaat in het lichaam. Verander één puzzelstukje en het geheel ziet er al anders uit. Nu is het aan bijvoorbeeld mij, als osteopaat te Haarlem, om te achterhalen welke puzzelstukjes een grote rol spelen en welke een minder grote rol maar om dat te kunnen heb ik mijn 5 jarige beroepsopleiding tot osteopaat gevolgd.

De resultaten.

Inmiddels kan ik zeggen dat de resultaten, in mijn praktijk voor osteopathie in Haarlem, maar ook bij mij collega's elders in het land en in de wereld, hoopgevend zijn. Ik heb zelf al meerdere mensen in twee behandelingen van de ergste klachten afgeholpen. Natuurlijk is het daarna zinvol om de conditie verder op te bouwen en, begeleidt, het werk en de dagelijkse bezigheden weer op te pakken, maar dit verloopt sneller en kwalitatief beter als, door een osteopatische behandeling het lichaam weer tot echt herstel kan komen.

Ik wens u veel gezondheid toe!

Axel Staps D.O.-mro

Reacties

Populaire posts van deze blog

Neuro-Glia Balancing

Kniepijn door hormoonspiraal

Het lichaam is een eenheid: een basisprincipe van de osteopathie, deel 2