Osteopathie bij bewegingsapparaat klachten, Haarlem

De voordelen van osteopathie bij klachten aan het bewegingsapparaat

Klachten aan
het bewegingsapparaat komen veel voor. Rugpijn, nekklachten, stijve schouders, pijnlijke knieën of heupen: het zijn allemaal signalen dat het lichaam uit balans is. Gelukkig biedt osteopathie een effectieve, veilige en natuurlijke behandelwijze om deze klachten aan te pakken bij de bron. In deze blog lees je alles over de werking en voordelen van osteopathie bij bewegingsapparaatklachten.

Wat is het bewegingsapparaat?

Het bewegingsapparaat bestaat uit alle structuren die samen zorgen voor beweging in het menselijk lichaam:

  • Botten en gewrichten

  • Spieren, pezen en ligamenten

  • Fascia (bindweefsel)

  • Zenuwen en bloedvaten die deze structuren aansturen of ondersteunen

Wanneer één onderdeel van dit systeem uit balans raakt, bijvoorbeeld door overbelasting, een verkeerde houding, een blessure of stress, kunnen klachten ontstaan. Vaak blijft de echte oorzaak echter verborgen. Precies daar komt osteopathie in beeld.


Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die het lichaam als één geheel beschouwt. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Een osteopaat onderzoekt daarom niet alleen de pijnplek, maar het hele lichaam: van spieren en gewrichten tot organen, zenuwen en het bindweefsel.

Door met de handen op zoek te gaan naar bewegingsverlies in het lichaam, probeert een osteopaat de onderliggende oorzaak van een klacht te vinden en te behandelen. Het doel is om de natuurlijke beweeglijkheid te herstellen zodat het lichaam zichzelf weer optimaal kan herstellen.


Veelvoorkomende klachten van het bewegingsapparaat

Patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat die baat kunnen hebben bij osteopathie zijn onder andere mensen met:

  • Rugklachten (lage rugpijn, hernia, ischias)

  • Nek- en schouderpijn

  • Hoofdpijn of migraine (vaak gerelateerd aan spanning in nek en schouders)

  • Bekkeninstabiliteit of pijn in de heupen

  • Knieklachten zonder duidelijke structurele schade

  • Tennis- of golfersellenboog

  • Pijn in polsen, handen of enkels

  • Scoliose of houdingsproblemen

  • Sportblessures

  • Verminderde flexibiliteit of stijfheid in het lichaam


Hoe helpt osteopathie bij deze klachten?

Osteopathie richt zich op het herstellen van beweeglijkheid en het oplossen van blokkades in het lichaam. Hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat:

1. Holistische benadering

Waar conventionele behandelingen vaak alleen de pijnplek aanpakken, kijkt de osteopaat naar het lichaam als geheel. Zo kan pijn in de knie bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een bewegingsverlies in het bekken of de onderrug. Door deze keten aan te pakken, kan de klacht bij de wortel worden opgelost.

2. Diepgaande diagnose

Tijdens het eerste consult voert de osteopaat een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar de bewegelijkheid van andere delen van het lichaam, eerdere trauma’s, operaties, littekens, houding en levensstijl.

3. Manuele behandeling

Met zachte, precieze technieken helpt de osteopaat vastzittende structuren los te maken:

  • Mobilisaties van gewrichten

  • Spier- en fasciaal release-technieken

  • Viscerale technieken (gericht op organen)

  • Craniosacrale technieken

Door de behandeling wordt de doorbloeding verbeterd, neemt de spanning in spieren en bindweefsel af en wordt het zenuwstelsel gekalmeerd.

4. Herstel stimuleren

Osteopathie stimuleert het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Het lichaam wordt als het ware ‘geherstructureerd’ zodat het opnieuw in balans komt en klachten blijvend kunnen afnemen.


De voordelen van osteopathie bij bewegingsapparaatklachten

Osteopathie biedt unieke voordelen voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat:

✅ Geen symptoombestrijding, maar oorzakelijke aanpak

De osteopaat behandelt niet alleen de pijn, maar zoekt naar de échte oorzaak van het probleem. Hierdoor kunnen klachten blijvend verbeteren.

✅ Natuurlijk en veilig

Er wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen of apparatuur. Alles gebeurt met de handen. De technieken zijn zacht en veilig, ook voor kwetsbare doelgroepen zoals baby’s, ouderen of zwangere vrouwen.

✅ Geschikt bij langdurige of vage klachten

Osteopathie is bijzonder effectief bij klachten die al langer bestaan, waarvoor eerder geen duidelijke medische oorzaak is gevonden, of die telkens terugkeren.

✅ Bevordert herstel en voorkomt terugval

Doordat de balans in het lichaam wordt hersteld, kan het lichaam zelf weer beter herstellen. Daarmee verklein je de kans op terugkerende klachten of overbelasting elders in het lichaam.


Wetenschappelijke erkenning

Hoewel osteopathie een complementaire behandelwijze is, groeit de wetenschappelijke interesse in de effectiviteit ervan. Diverse studies laten positieve resultaten zien bij lage rugpijn, nekklachten, schouderproblemen en zelfs bij spanningshoofdpijn.

In Nederland is osteopathie erkend als paramedische discipline, en worden osteopaten geregistreerd bij het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie).


Hoe ziet een behandeling eruit?

Een behandeling bij Osteopathie Movere in Haarlem begint met een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld dat volledig is afgestemd op jouw lichaam en klachten.

Elke behandeling duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en bestaat uit manuele technieken, gericht op het herstellen van de mobiliteit en balans. Je houdt je bovenkleding meestal aan, behalve als het echt nodig is om een regio goed te kunnen behandelen.

De meeste mensen ervaren al verlichting na 2–3 behandelingen. Bij chronische klachten zijn meerdere sessies nodig, verspreid over een langere periode.


Veelgestelde vragen

❓ Wordt osteopathie vergoed?

Ja, osteopathie wordt (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

❓ Is osteopathie pijnlijk?

Nee. De technieken zijn in principe zacht en worden afgestemd op jouw situatie. Soms kan er na de behandeling tijdelijk lichte spierpijn optreden, vergelijkbaar met een intensieve massage.

❓ Kan osteopathie gecombineerd worden met andere therapieën?

Zeker. Osteopathie kan goed naast fysiotherapie, manuele therapie of andere medische trajecten bestaan. Het is juist een waardevolle aanvulling in een breder behandelplan.


Wanneer kies je voor osteopathie?

Overweeg osteopathie bij:

  • Aanhoudende of terugkerende rug- of nekklachten

  • Bewegingsbeperkingen of stijve gewrichten

  • Pijn zonder duidelijke medische diagnose

  • Klachten die niet goed reageren op andere behandelingen

  • Na een blessure of operatie

  • Preventief, om je lichaam in balans te houden


Waarom kiezen voor Osteopathie Movere in Haarlem?

Bij Osteopathie Movere werk ik, Axel Staps, met persoonlijke aandacht en jarenlange ervaring. Ik kijk verder dan de klacht en help je weer vrij te bewegen, zonder pijn.

👨‍⚕️ Meer dan 20 jaar ervaring
📍 Praktijk in Haarlem – goed bereikbaar
👐 Rustige, professionele sfeer
🔍 Holistische kijk en individueel behandelplan

🔍 Gratis oriënterend consult en 24/7 online afspraak maken

Maak een afspraak

Heb je klachten aan het bewegingsapparaat en wil je weten wat osteopathie voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op of plan een afspraak in via de website.

👉 www.osteopathie-movere.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Neuro-Glia Balancing

Het seizoenseffect anders bekeken.

osteopathie en women's health