Osteopathie bij sporters: de mentale component


Osteopathie ook van grote waarde bij mentale blokkades bij sporters.


Osteopathie een breed vak

Osteopathie is een breed vak. Het helpt bij tal van lichamelijke klachten bij volwassenen, baby's en kinderen. Vooral bij medisch onbegrepen, lastig te behandelen of lang bestaande klachten beidt osteopathie een snelle en blijvende oplossing.

Osteopathie is ook toepasbaar op een hele brede doelgroep en alhoewel het concept osteopathie in alle gevallen hetzelfde is is voor specifieke doelgroepen specifieke kennis en kunde nodig.

Osteopathie bij sporters

Zo'n specifieke doelgroep zijn de (top)sporters. Voetballiefhebbers zullen indertijd meegekregen hebben dat Arjen Robben zweerde bij "zijn" osteopaat. Maar ook minder ambitieuze sporters zijn natuurlijk van harte welkom. Iedereen die graag sport maar zich daar onacceptabel beperkt in voelt zou eens moeten overwegen om naar een osteopaat te gaan.

Osteopathie helpt op meerdere vlakken

Osteopathie is natuurlijk een behandelvorm die het lichaam (in zijn totaliteit) als aangrijpingspunt heeft. Daardoor ligt het voor de hand dat een osteopaat effectief en snel blessures kan behandelen. Maar juist vanwege de brede kijk en de mogelijkheden om via zijn kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie op zoek te naar stoornissen elders in het lichaam werkt osteopathie ook bij de preventie van blessures.

Met de zelfde mentale gereedschapskist kan ik op zoek gaan naar fysiologische-, neurologische- en bewegingsapparaatstoornissen die de trainingsopbouw of piekprestatie onnodig negatief beïnvloed. Door deze stoornissen op te heffen bereik je als sporter sneller je maximale capaciteit.

Maar dit is allemaal nog fysiek en de mogelijkheden van osteopathie stoppen hier niet.
Met een speciale benadering kan ik ook mentale blokkades die de sportprestatie hinderen oplossen.
De kern hiervan is dat mentale spanningen en blokkades stressreacties oproepen in een aantal specifieke organen en structuren. Met speciaal ontwikkelde osteopatische technieken behandel ik die organen en structuren waardoor die stressreacties niet meer plaatsvinden.

Twee voorbeeldjes

Zonder hier te veel in detail te willen treden (kijk voor meer informatie hier) wil ik twee concrete voorbeelden geven.

Zo heb ik een marathonschaatster onder behandeling gehad die na enkele behandelingen haar eerste marathon won en meer recent een golfster die last had van een fysieke reactie tijdens specifieke momenten in een wedstrijd. Deze reacties waren al na één behandeling verdwenen.

Hoe doe ik dat dan

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de benadering van de mentale factoren bij sporters, net als bij psycho-somatische klachten een pure osteopatische benadering is. Dat wil zeggen dat de benadering volledig is gebaseerd op de principes en het concept van de osteopathie. Elk vak heeft zijn domein en persoonlijk vind ik dat je als therapeut aan je domein moet houden. Zodra "mentaal" of "psychisch" om de hoek komt kijken is de eerste impuls om te verwijzen naar de psychologie, en logisch ook. Osteopathie heeft echter, al sinds het prille ontstaan, een geheel eigen benadering van de "psyche". Dit komt doordat osteopaten zijn opgeleid met het principe dat de mens, het lichaam, een als eenheid functionerend geheel vormt met de geest. Anders gezegd, de geest heeft een lichaam en er is een wederkerige beïnvloeding. Nog anders gezegd, osteopathie benaderd de geest, via het lichaam.

Eén soort stress

De kern van de osteopatische benadering van mentale blokkade bij sporters is dat, voor het lichaam, er maar één soort stress. 
Het maakt voor het functioneren van de mens niet uit of de stressbron fysiek of mentaal is en daardoor is voor de oplossing van een blokkade een puur fysieke aanpak mogelijk.
Een stressreactie is een (storende) reactie van stressorganen op een fysieke of mentale prikkel en een stressreactie is storend als deze op een ongunstig moment plaatsvindt of van op een ongunstige manier van invloed is op bijvoorbeeld coördinatie of motoriek.

Door op verschillende niveau's de osteopatische dysfuncties op te lossen zal het stress-systeem weer in lijn met de sportactiviteit gaan functioneren en de training of het prestatiemoment ondersteunen.

Een speciale benadering die ik hiervoor heb ontwikkeld is Neuro-Glia Balancing. Lees hier mijn blogje over dit onderwerp.

Snel en effectief

Waar osteopathie bij sporters ook voor wordt ingezet, ik sta voor een snel en effectief, blijvend resultaat.
Meer weten?
Kijk op www.osteopathie-movere.com of bel 023-5277096. Mailen kan ook naar info@osteopathie-movere.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Neuro-Glia Balancing

Het seizoenseffect anders bekeken.

osteopathie en women's health